Flatulens hos spædbørn

Flatulens – eller en god mave – sker for alle. Sommetider opbygges der gas, der forårsager smerte og ubehag, især for babyer. Heldigvis er der måder, du kan hjælpe med at lindre dit barns nød og endda forhindre gentagelser. Hyppige fødninger, ændring af formel (med din læge tilladelse), ændring af ammende diæt, god flaskehygiejne og ekstra opmærksomhed for din baby er værktøjer, du kan bruge til at genoprette din lille komfort.

Årsager

Du og din baby får gas fra to hovedårsager: fra bakterier nedbryder mad i fordøjelsessystemet og fra svelget luft. Siden din barns fordøjelsessystem er meget ny, er hun følsom over for ændringer i sin kost – eller hvis du ammer, ændringer i din kost. Overskydende gas kan være et allergisk reaktion på en ingrediens i formel, hvis du har flaskefoder. Luftsugning har en række årsager, herunder den forkerte størrelse flaskenippel, øget sult på grund af en savnet fodring, suger på en tom flaske, overskydende brug af en napp eller vanskeligheder med at trække vejret gennem næsen på grund af åndedrætsbesvær.

Forebyggelse

Hold flaskerne til modermælk eller formlen omhyggeligt ren, og sørg for, at brystvorterens størrelse og form samt hullet i den er korrekt for din babys alder for at minimere luftsugning. Fjern flasken, så snart den er tom for at forhindre den lille, der suger i luften. Hvis du ammer, skal du holde øje med, hvad du spiser i løbet af dagen. Hvis din baby virker ekstra god efter en bestemt type måltid, vil du måske vente, indtil han er ældre, før du spiser den mad igen. Foder din baby ved hjælp af en on-demand plan for at forhindre grådige gulping mens pleje. Hvis han har en tøs næse, hold ham oprejst og opmuntre ham til at tage vejrtrækninger eller brækker.

Lindrende foranstaltninger

Placer din baby med hovedet på din skulder og hans mave hviler mod din forside. Gnid forsigtigt eller klapp ryggen, indtil han burps. Lidt af formlen eller modermælken i maven kan komme op igen, kendt som “spyt-up”. Du kan beskytte dit tøj fra våde burps ved at lægge en klud over skulderen, før du springer babyen. At rocke eller gå med ham i dine arme eller i en babysøling kan undertiden berolige hans angst. En anden komfort metode er at placere ham med forsiden nedad på dit skød og forsigtigt gnide ryggen.

Hvornår skal du få hjælp

Hvis din baby har hyppige tilfælde af fordøjelsesbesvær, kan hun have en tilstand, der kræver lægehjælp, såsom gastroøsofageal reflux, fødevaresensitivitet eller forbigående laktasemangel. Hvis hun har hyppige løst afføring, synes at have svært ved at tømme hendes tarm, har udslæt eller kører feber, ring til din børnelæge. Din læge har diagnosticeringsværktøjer, der kan hjælpe med at bestemme, om din lille har en almindelig forstyrret mave, eller hvis hun har brug for medicinsk intervention.