Folsyre og kemoterapi

Folinsyre, også kaldet folat og vitamin B9, er et vitamin, der er essentielt for rød blodcelleproduktion. Mange mennesker, der modtager kemoterapi til kræftoplevelser, falder i deres folsyre og blodtællinger på grund af virkningen af ​​visse lægemidler. Et lavt antal røde blodlegemer indikerer anæmi, en tilstand med reduceret iltfordeling i hele kroppen fra den lavere blodcirkulation. Anæmi kan skyldes mangler i folsyre, flere andre B-vitaminer, jern og lige protein.

Blodkomposition diagnose

Fordi anæmi ikke kan medføre symptomer, vil dit blodtal blive overvåget periodisk under din kemoterapi regime. Afhængigt af hvilke stoffer og kosttilskud du tager, kan folsyre-mangelanæmi ikke forventes af dit sundhedsplejehold. Hvis du har symptomer på anæmi, herunder træthed, svaghed, svimmelhed og åndenød, fortæl det til din læge. Det er vigtigt at fastslå årsagen til anæmi for at undgå permanent nerveskader forårsaget af vitamin B12-mangel, hvilket højt folsyretilskud kan skjule. Udover at diagnosticere næringsstofmangel, kan din læge muligvis bestille en blodtransfusion, hvis dit antal røde blodlegemer er farligt lavt.

Medicinrelaterede årsager

En almindelig årsag til folsyreinsufficiens er lægemidlet methotrexat, et stof der bruges til at dræbe hurtigt at dele kræftceller. Denne medicin undertrykker folinsyre’s naturlige funktion til støtte for normal hurtig celleopdeling i kroppen, såsom i blodcelleproduktion og fosterudvikling. Hvis du tager methotrexat, kan din læge også ordinere leucovorin, en reduceret form for folinsyre, der beskytter den normale metaboliske anvendelse af B9-vitamin via celler.

Folinsyreforvaltning

Uanset om du tager methotrexat, kan dit sundhedspleje instruere dig om at følge din normale kost. Dette bør omfatte kilder til folsyre i hver fødevaregruppe. Yoghurt, lever, æg, sorte øjne, berigede korn, broccoli, asparges, spinat, cantaloupe og bananer er gode fødevarer at spise for folsyre og andet B-vitamin. Tag din leucovorin regelmæssigt som angivet. Tilsæt ikke folsyretilskud uden medicinsk tilladelse, især hvis du er på methotrexat.

Anæmi Management

Kemoterapi kan påvirke din appetit og hurtige kostbalancer. Disse spisemønstre kan blive vane, selv efter at din behandlingsregime er afsluttet. På din læge rådgivning, tage skridt til at undgå vitaminmangel anæmi på lang sigt ved at spise en sund kost. Nogle mærker af beriget korn giver 100 procent af de daglige folsyrebehov, som kan hjælpe dig med at forhindre tilbagevenden af ​​anæmi symptomer.