Glutenfri kost og forstoppelse

For patienter med cøliaki eller andre former for glutenintolerans kan en glutenfri diæt være livredder – nogle gange bogstaveligt. Gluten, en kombination af proteiner, der findes i hvede, rug, byg og beslægtede korn, kan udløse problemer, der spænder fra diarré til osteoporose hos følsomme individer. På trods af mulige fordele er virkningerne af at fjerne gluten fra din kost ikke altid positive. Uden ordentlig planlægning kan en glutenfri diæt skabe næringsmæssige ubalancer, der fører til forstoppelse, en fordøjelsesforstyrrelse præget af sjældne eller vanskelige tarmbevægelser.

Fremhæve magnesium-rige fødevarer

Magnesium spiller en afgørende rolle for at opretholde en sund muskelfunktion – herunder de intestinale muskelkontraktioner, der hjælper dig med at producere tarmbevægelser. Fordi hvede og andre glutenkorn er rige kilder til magnesium, kan glutenfri kostvaner utilsigtet blive lavmiumethyldiet og potentielt føre til forstoppelse. Når gluten er slukket på menuen, kan du øge dit magnesiumindtag ved at spise nødder, frø, mørkegrønne grøntsager, bælgfrugter, rødbeder, ærter, majs og bananer, som Cedars-Sinai Medical Center anbefaler som højt magnesiumfødevarer. Selv om mælken også er rig på magnesium, bemærker den amerikanske Celiac Disease Alliance, at mange personer med cøliaki også oplever laktoseintolerans og kan muligvis undgå mejeri.

Find alternative kilder af resistent stivelse

Modstandsdygtig stivelse er en form for ufordøjelig stivelse, der føder mikroberne i dit tyktarm, nyder godt af venlige tarmbakterier og fremmer regelmæssige afføring, ifølge et papir udgivet i “International Journal of Food Sciences and Nutrition” i januar 2009. Forskning udført af Nutrition og Dietetics Academy fandt, at i USA er de mest almindelige kilder til resistent stivelse fødevarer, der sandsynligvis vil indeholde gluten, herunder brød, korn, pastaer, kager, muffins, tærter og vafler. Som følge heraf kan glutenfri indskrænke dit indtag af denne hjælpsomme stivelse og de forstoppelsesforstyrrende frynsegoder, der følger med det. For at holde din resistente stivelsesindtagelse høj nok til at fremme regelmæssighed, kan du fylde din menu med bananer, plantainer, bælgfrugter, ris, havregryn, hirse, kartofler, yams og majs tortillas.

Forøg fiberoptagelsen

Både opløselig og uopløselig fiber er afgørende for sunde tarmbevægelser – med opløselige fibre, der giver bulk til afføring og uopløselig fiber, der hjælper mad, går hurtigere gennem fordøjelseskanalen, forklarer University of California, San Francisco, Medical Center. Fordi mange fødevarer, der er rige på fiber også indeholder gluten, såsom fuldkornsbrød og hvedeklid, kan en glutenfri diæt fremme forstoppelse, hvis dit fiberindtag falder som følge heraf. Friske grøntsager, bælgfrugter, æbler, bananer og havre kan levere den fiber, der er nødvendig for at blive regelmæssig uden at invitere gluten tilbage til din plade.

Adresse Nødvendige Årsager

Selv om ernæring kan spille en rolle i forstoppelse, kan visse stoffer og sygdomme også forårsage ændringer i tarmvaner og kan kræve lægehjælp snarere end behandling gennem kostændringer. Kontakt din læge, hvis du oplever smerte, træthed, vægttab, blodige afføring eller andre nye og usædvanlige symptomer sammen med forstoppelse.