Glutenfri, mælkefri fødevareliste

Hvis du har cøliaki, er den bedste måde at undgå symptomer på at følge en glutenfri diæt, hvilket betyder at undgå hvede, rug og bygprodukter. Din kost bliver endnu mere begrænset, hvis du har lactoseintolerance eller ikke kan lide mejeriprodukter og derfor undgå dem. En kost uden gluten og mejeriprodukter kan dog stadig være nærende og varieret.

Glutenfri Korn

Gluten er et protein i hvede, rug og bygg, og mange brød, korn og pastaprodukter er forbudt på en glutenfri diæt. Glutenfri valg, ifølge New York University, omfatter boghvede, kasha, quinoa, ris, majs og hør. Ved bagning kan du bruge bønner, nødder og sojamel som erstatninger til hvedemel. Korn er naturligt fri for mejeri, men forarbejdede kornprodukter kan indeholde mælke ingredienser, såsom mælk og smør. Læs ingredienslisten for at være sikker på, at dine valg er mælkefrit.

Kød, fisk, fjerkræ og bønner

Bønner og fersk kød, fisk, skaldyr og fjerkræ er naturligt glutenfri og mælkefri. Disse fødevarer kan indeholde gluten eller mælk, når de er forarbejdet eller kogt. Breaded, stegt fisk, kylling og rejer, bønne burritos og chili med ost er eksempler på fødevarer med gluten eller mejeriprodukter. New York University’s Langone Medical Center opregner forarbejdede kød, såsom hotdogs og koldt stykker, marinader og imiteret fisk og skaldyr som mulige bekymringer for enkeltpersoner på glutenfri kost. Kontroller etiketten på alle forarbejdede fødevarer, du køber for at være sikker på, at de virkelig er glutenfrie og mælkefrie.

Frugt og grønt

Friske frugter og grøntsager er sikre for glutenfri kostvaner, når de er rå, frosne, dåse eller kogte uden saucer. Skyl frugt og grøntsager, før de spiser dem for at fjerne eventuelle rester. Undgå grøntsager tilberedt i smør, stegte løgringe og courgettepinde, grøntsager med ost eller flødesauce og blandede retter, såsom grøntsagssuppe med croutoner eller frugtsalat med yoghurt. Kontroller etiketterne af frugt og grønsagssaft og drikkevarer for at være sikker på, at de ikke har gluten eller mejeri.

Andre overvejelser

Nogle fødevarer er naturligt glutenfri og mælkefri, men fremstillingsprocessen kan føre til kontaminering med gluten eller tilsætning af mælkeprodukter. Fødevare- og lægemiddeladministrationen fastsætter retningslinjer for gluten- og mælkemærkning. Fødevareproducenter må kun mærke fødevarer som “glutenfri”, hvis de har et glutenindhold på mindre end 20 dele pr. Minimum, hvilket er et niveau, der næppe vil føre til usunde reaktioner på gluten. Etiketter af fødevarer med mejeriprodukter skal angive, at produktet indeholder mejeri.