Glutenintolerance og respiratoriske problemer

Glutenintolerance, ofte omtalt som glutenfølsomhed eller ikke-celiacglutenfølsomhed, skyldes en reaktion på gluten. Det ligner cøliaki-en autoimmun tilstand – men er ikke så alvorlig. Begge har lignende symptomer, men cøliaki kan forårsage permanent skade, hvis de ikke behandles. Intet tegn tyder på, at der eksisterer en forbindelse mellem en glutenintolerance og respiratoriske lidelser, men nogle mindre studier har vist coeliaki kan være korreleret med visse respiratoriske problemer. Det er også muligt, at en allergi mod hvede – et glutenholdigt korn, der findes i en række fødevarer – eller meget sjældent er en allergi over for gluten skylden, da fødevareallergier påvirker åndedrætssystemet. Kun en kvalificeret læge kan tilbyde en ordentlig diagnose og behandling.

Om Gluten

Betegnelsen gluten refererer faktisk til en gruppe af proteiner, der almindeligvis findes i nogle korn. Disse proteiner er til stede i alle sorter af hvede, herunder durum, semolina, spelt, kamut, einkorn og faro, samt andre beslægtede korn, såsom rug, triticale og byg. Gluten hjælper med at bage, fordi det skaber en stærkere, strengere dej og hjælper med at opfange luft produceret af gær eller andre afvænningsmidler, som hjælper brød og andre bagværk med at fylde eller stige. Mennesker fordøjer ikke gluten meget godt, men kun en vis procent af befolkningen har en glutenfølsomhed eller cøliaki.

Glutenproblemer

En glutenintolerance skyldes en reaktion på gluten baseret på den medfødte immunrespons, som er kroppens grundlæggende forsvarsmekanisme mod, hvad det opfatter som skadeligt. Den medfødte immunrespons resulterer ikke i, at kroppen angriber sig selv, så det ikke forårsager skade på kroppen. Cøliaki, derimod, er en autoimmun sygdom, hvilket betyder, at kroppen angriber sit eget væv. I tilfælde af cøliaki er det berørte væv villi – små fremspring i tyndtarmen, der er ansvarlige for fordøjelsen af ​​næringsstoffer. Symptomerne på begge sygdomme er ens og kan omfatte gastrointestinale problemer, såsom oppustethed eller kramper, såvel som træthed, depression, anæmi, ledsmerter, osteoporose og ben følelsesløshed. Følelsen af ​​at have et “tåget” hoved er også almindeligt.

Åndedrætsproblemer

Åndedrætssymptomer er ikke almindelige med enten glutenintolerans eller cøliaki, men nogle undersøgelser har vist en mulig sammenhæng i tilfælde af coeliaki. For eksempel viste en lille casestudie, der blev offentliggjort i 2008 i Revue De Pneumologie Clinique, at en mand med cøliaki og tilbagevendende respiratoriske infektioner havde lindring fra begge problemer, da han gik på en glutenfri diæt. En anden undersøgelse, der blev offentliggjort i april 2011 “Journal of Allergy and Clinical Immunology”, rapporterede mennesker, der havde cøliaki, næsten dobbelt så stor sandsynlighed for at få astma end dem, der ikke havde sygdommen.

Hvedeallergi

En reel allergisk reaktion på gluten er meget sjælden, men en allergi mod hvede er meget almindelig (ref 8). Det kan være nemt at forvirre en hvedeallergi med en glutenfølsomhed, især hvis du ikke er blevet diagnosticeret korrekt, da mange produkter indeholder hvede, og gluten er til stede i alle former for hvede. I modsætning til glutenfølsomhed eller cøliaki forårsager hvede en reel allergisk reaktion, som kan omfatte forskellige respiratoriske eller beslægtede symptomer som næsestop, løbende næse, nysen eller en let tør hoste. (Ref 9)

Den rette behandling af glutenfølsomhed og cøliaki er en glutenfri diæt, da der ikke er nogen kur mod begge problemer. Det er vigtigt at få en ordentlig diagnose, da cøliaki er meget mere alvorlig og kan kræve andre former for behandling. En kvalificeret læge kan også teste for en hvedeallergi, som kræver en anden form for behandling end enten glutenintolerance eller coeliaki og kan potentielt være dødelig i tilfælde af en alvorlig allergisk reaktion.

Korrekt behandling