Gør rødvin lavere kolesterol?

Højt kolesterolniveauer øger risikoen for hjertesygdomme, og folk med usunde kolesterolniveauer bør ændre deres livsstil – og måske tage medicin – for at sænke deres kolesteroltal. På trods af de seneste rapporter om de positive virkninger af rødvin på hjertesygdom er det ikke klart, at virkningerne skyldes selve rødvin. Selv om rødvin øger lipoprotein med høj densitet – eller HDL, det “gode” kolesterol – det reducerer ikke det samlede kolesteroltal.

Kolesterol

Kolesterol cirkulerer i blodet bundet til bærermolekyler kaldet low density lipoprotein (LDL) og high density lipoprotein (HDL). LDL, det “dårlige” kolesterol, indfører kolesterol i blodkarrene, opmuntrer til plackdannelse, der forårsager aterosklerose. HDL hjælper med at fjerne kolesterol fra blodet. Samlede kolesterolmålinger omfatter HDL, LDL, meget lavdensitets lipoprotein (V-LDL) og triglycerider. Sunde kolesteroltal betyder lavere LDL og højere HDL.

Rødvin og HDL

Det såkaldte “franske paradoks” – den bemærkning, at franskerne generelt lider af lave niveauer af hjertesygdom på trods af en diæt rig på mættede fedtstoffer – ledede forskere til at teste de mulige beskyttende virkninger af rødvin i modsætning til andre typer alkohol , Om hjertesygdomme. En undersøgelse, udgivet af Dr. Anette Hansen og kolleger i marts 2005-udgaven af ​​”European Journal of Clinical Nutrition”, viste, at at drikke rødvin steg HDL-niveau. Efter fire uger med at drikke to glas rødvin om dagen, så fagpersonerne en lille, men statistisk signifikant – 11 til 16 procent – stigning i HDL niveauer.

Alkohol vs Rødvin

I Hansens undersøgelse tog en gruppe af emner rødvinekstrakter minus alkoholen for at se, om virkningen var specifik for bestanddelene af rødvin i stedet for alkoholen. Ekstrakten havde ingen effekt på HDL, hvilket tyder på, at HDL falder på grund af alkoholen i rødvin. Gunstige hjertehelseffekter i rødvin-drikkere i forhold til drikkere af andre typer alkohol kan skyldes andre livsstilsfaktorer, der har tendens til at klynge i rødvin-drikkere.

Rødvin og total cholesterol

Hansens undersøgelse oplevede en lille stigning i HDL niveauerne af rødvin drinkere. Efter fire uger med at drikke to glas rødvin om dagen forblev deres samlede kolesterol, LDL, V-LDL, forholdet mellem LDL og HDL og triglyceridniveauet uændrede.

Advarsel

American Heart Association advarer stærkt mod at begynde at drikke rødvin af sundhedsmæssige årsager på grund af de potentielle negative virkninger af for meget alkohol på hjerte sundhed og andre aspekter af sundhed. For nuværende drivere anbefaler foreningen ikke at overskride et til to 4 ounce glas vin om dagen.