Hvordan fungerer et batteri-fri cykellampe?

Hvis du nogensinde har cyklet på skumringen og fandt ud af at dine lys ikke virker, når du slår dem på, er den gode nyhed, at situationen, hverken behagelig eller sikker, kunne have været nemt at undgå med den rigtige teknologi. Cykellys er til rådighed, der ikke kræver batterier, der giver nødvendig beskyttelse til natkørsel.

Grundprincip

Det grundlæggende koncept bag et batterifri cykellys er at bruge cykelhjulets bevægelse til at generere elektricitet. Når hjulet roterer, bliver det til en dynamo af en slags, som fungerer som en generator. Dynamo producerer en elektrisk strøm, der derefter leveres til lysene. Jo hurtigere hjulet bevæger sig, jo mere strøm genereres.

Direkte kontaktdynamoer

Typiske batteriløse lys består af metalhuset, der indeholder en dynamo. Et justerbart beslag fastgør huset til cykelrammen. I den anden ende af huset er der en rulle, der er fastgjort til spindlen inden for dynamoen. Rullen ligger mod dækkets sidevæg eller yderflade afhængigt af designet. Når dækket vender, vil det bevæge rullen, som drejer dynamoen og genererer elektrisk strøm. Ledninger fra dynamoen leverer el til lys. Lyset bliver lysere, da hjulet bliver hurtigere.

Navdynamoer

I navdynamoer er dynamoen en integreret del af forhjulets aksel og nav. Når hjulet drejer, bevæger dynamoen sig i akslen og genererer elektrisk strøm. Ledninger, der fører fra navdynamoen, tilsluttes lys. Fordi dynamoen er bygget direkte i akslen, er modstanden væsentligt mindre. Hub dynamoer tendens til at være dyrere og kræver specialiseret installation på forhjulet.

Magnetiske Induktionslys

Nogle batteriløse lamper blev designet ud fra princippet om dynamisk induktion, hvilket forklarer, hvordan en magnet, der vender inden for en trådspole, genererer elektrisk strøm. Dette lys bruger specielle magtfulde magneter fastgjort til egerne på cykelhjulet. Lyset selv har sin egen separate magnet, monteret på cykelrammen. Når hjulet bevæger sig, passerer magneterne på hjulet tæt ved magneten, der er fastgjort til rammen, hvilket gør det kort at dreje inden for en trådspole. Der genereres en elektrisk strøm, der gør lyset blitz. Når hjulet bliver hurtigere, blinker lyset oftere.

Fordele og ulemper

Både direkte kontaktdynamoer og navdynamoer giver næsten konstant lys, når cyklen bevæger sig. Men fordi direkte kontaktdynamos faktisk kommer i kontakt med dækket, kan de bremse cyklen nedad. Direkte kontaktdynamoer kan også medføre øget slid på dækket og kan glide under våde forhold. Hub dynamoer lider ikke af de samme ulemper, da de er vandtætte og selvstændige. Induktionslys giver ikke en kontinuerlig lysstråle, men blinker i stedet periodisk. Fordi der ikke er bevægelige dele, har disse lys og dæk på din cykel tendens til at vare længere. Ingen direkte kontakt betyder ingen modstand på hjulet for at bremse cyklen nedad.