Hvordan virker natriumcitrat?

Fra opretholdelse af blodets pH til din urins pH virker din krop for at holde balancen. Hvis din urin eller blod bliver for surt, kan din læge anbefale en række medikamenter for at gøre din urin mere grundlæggende. Et eksempel på en sådan medicin er natriumcitrat, som ofte er parret med citronsyre for at fungere som en alkalizer, som reducerer surhedsgraden.

Anvendelser

Din læge kan anbefale natriumcitrat, når du oplever cystitis, en tilstand, der forårsager betændelse i din blære på grund af bakterier, som skaber et surt miljø i urinvejen, hvilket gør vandladningen smertefuld. Din læge kan også anbefale regelmæssigt at tage natriumcitrat, hvis du har kroniske tilstande som metabolisk acidose på grund af en nyresygdom.

Surt miljø

Natriumcitrat er natriumsaltet af citronsyre, hvilket betyder, at det kan virke som en alkalisk kilde i kroppen. Selvom ikke alle natriumcitratholdige lægemidler har citronsyre, er de designet til at skabe en bestemt pH-værdi. Normale urinniveauer er typisk fra en pH på 4 til en pH på 8. Jo lavere tallet er, jo mere sure din urin. Din læge kan bestemme surheden af ​​din urin via en urintest, hvor pH måles. Citronsyre og natriumcitrat kan kombineres for at øge pH til et ønsket normalt niveau.

Drejer Basic

Når du tager natriumcitrat, bevæger den dig gennem din krop. Når den når din lever, konverteres den til bicarbonat, en brugbar form for base i kroppen. Dette hjælper med at ændre pH i urinvejen fra sur til mere grundlæggende. Ved at reducere surhedsgraden i urinvejen kan du opleve en reduktion i symptomerne. Som en ekstra bonus kan citrat binde med sure materialer i dine nyrer for at forhindre dannelse af calciumoxalatsten.

Negative interaktioner

Fordi natriumcitrat ændrer pH-balancen i din urinvej, kan det ikke virke godt, hvis du har visse medicinske tilstande. Disse tilstande omfatter hyperkalæmi, der forårsager overskydende kalium at udvikle sig i blodet. Hvis du oplever akut dehydrering, har en natriumbegrænset kost eller har Addison’s sygdom, bør du også undgå at tage natriumcitrat.

Mens natriumcitrat effektivt kan reducere surheden i kroppen, kan det påvirke kaliumniveauet i din krop. Forøgelsen i kalium kan forårsage nogle bivirkninger. Disse omfatter svaghed, følelsesløshed, svimmelhed eller følelse af lyshår. Du kan også opleve diarré som følge af at tage natriumcitrat. Hvis du begynder at føle at du kan passere, skal du kontakte din læge eller søge lægehjælp for at sikre, at dine bivirkninger ikke udvikles.

Bivirkninger